23 jan, 2025

7 åtgärdsförslag inom cybersäkerhet

7 åtgärdsförslag inom cybersäkerhet

Jag har studerat två viktiga rapporter från World Economic Forum

World Economic Forum har nyligen släppt två betydelsefulla rapporter för 2025: den årliga Global Risks Report och den specifika Global Cybersecurity Outlook. En intressant iakttagelse från riskrapporten är att misinformation och desinformation rankas som den största risken på en tvåårshorisont. Om vi inte kan lita på information, eller än värre, tar beslut baserade på felaktig information, utgör detta en betydande risk – parallellt med de generella cyberhoten.

Cyberkomplexitet artikulerad och illustrerad av WEF

Global Cybersecurity Outlook belyser man cybersäkerhetens komplexitet genom sex nyckeldimensioner:

  • Geopolitiska spänningar
  • Samverkande beroenden i leveranskedjor
  • AI och framväxande teknologier
  • Cyberkriminalitetens sofistikering
  • Lagar och regelverkens fragmentering
  • Kompetensbristen inom cybersäkerhet

Inget av detta är kanske radikala nyheter, men det ger en utmärkt utgångspunkt för att inleda dialoger i syfte att vidta åtgärder – här och nu. De följande rekommendationerna är utan inbördes prioritering.

Mina bästa förslag på åtgärder för att hantera cyberhot under 2025


1. Implementera AI-drivna skyddsverktyg

AI-baserade Cyberskydd är en nödvändighet. Traditionella skyddslösningar är ofta för statiska för dagens dynamiska hot. Implementera AI-drivna skyddsverktyg som snabbt kan identifiera och agera på hot.


2. Inför Zero Trust-arkitekturer

Den traditionella perimeterarkitekturen med insida och utsida är död. Istället är “lita aldrig, verifiera alltid”-vägen framåt. Zero Trust-arkitekturer skyddar organisationer från interna och externa hot och stödjer multimolnmiljöer och hybrida arbetsmiljöer.


3. Inför SOC 24/7/365 – Ett Digitalt Vaktbolag krävs 2025

Idag behövs ett digitalt vaktbolag som ständigt övervakar både datorer och aktivitet i molntjänster. Alla SOC är inte lika, så det är viktigt att bolla kravställning.


4. Implementera kontinuerlig säkerhetsvalidering

Automatiserade penetrationstester och regelbundna riskbedömningar hjälper till att identifiera och åtgärda sårbarheter innan angripare gör det.


5. Skydda leveranskedjor

Leveranskedjan är en av de svagaste länkarna i cybersäkerhet. Genom att kartlägga beroenden, ställa säkerhetskrav på leverantörer och diversifiera samarbeten kan ni minimera riskerna för driftstörningar.


6. Stärk organisationens säkerhetskultur

Människor är ofta den svagaste länken. Investera i utbildning och praktiska övningar, som “cyber hygiene”-program och simuleringar, för att förhindra mänskliga misstag.


7. Bygg partnerskap och sprid riskerna

Ingen kan klara cybersäkerhetsutmaningar ensam. Samarbeta med cybersäkerhetsexperter, stärk relationer med leverantörer och skapa redundans för att minska risken vid enskilda fel.


Slutsats: Cyberhoten kommer bara att fortsätta utvecklas. Låt oss prioritera innovation, samarbete och utbildning för att bygga en säker och hållbar digital framtid.

Rapporterna

Författare

Göran Walles

Cybersecurity CTO

Kontakta oss

Ring oss gärna direkt på vårt telefonnummer +46 8 555 068 00, skicka oss ett mail sales.se@netnordic.com, eller fyll i formuläret så återkommer vi till dig som snart som möjligt! Tack!

Senaste innehållet

Vårt nyhetsbrev

Få de allra senaste nyheterna och uppdateringarna direkt till din inkorg.