Älvdalens kommun visar vägen för ett starkt civilt försvar
Beredskap – Älvdalens kommun visar vägen för ett starkt civilt försvar
I en tid där vårt samhälle står inför en förändrad säkerhetspolitisk situation är beredskap viktigare än någonsin. Som Sveriges minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, nyligen skrev på LinkedIn: ”Kommuner och regioner har en central och omfattande roll vid höjd beredskap och, ytterst, krig. Allt som händer i Sverige händer i en kommun. Deras arbete är avgörande för att stärka och utveckla Sveriges civila försvar.”
Det var mot denna bakgrund som regeringen förordnade Carl-Fredrik Graf som särskild utredare, med uppdraget att ta fram förslag på en tydlig och tidsenlig reglering av kommuners och regioners beredskapsansvar. Nyligen presenterades slutbetänkandet som lägger fram gedigna förslag på hur vi kan stärka kommuners och regioners roll och ge dem rätt förutsättningar att bidra till Sveriges civila försvar. Betänkandet kommer att skickas på remiss till berörda instanser och utgör en viktig pusselbit i återuppbyggandet av vårt civila försvar.
Försvarsvilja – Varje individs insats är viktig
En grundläggande del i vår gemensamma säkerhet är försvarsvilja – viljan att stödja varandra och stå enade i svåra tider. Försvarsvilja handlar om att samarbeta i kriser och bidra till samhällets säkerhet. Varje individ har en roll i detta, och vi måste vara beredda att klara oss själva under en kris. Din förmåga att ha en hemberedskap för bland annat värme, vatten, mat och kommunikation är avgörande för hur Sverige klarar av kriser och krig. Vi måste kunna ställa upp för varandra när det verkligen gäller – det är en styrka som finns djupt rotad i vårt samhälle.
Sveriges krisberedskapssystem bygger på att alla tar sitt ansvar. Det innebär att du som invånare behöver förbereda dig och rusta dig för att klara dig själv vid en samhällsstörning, eftersom kommunens resurser först och främst kommer att behöva fokuseras på samhällsviktiga verksamheter.
Fyra kritiska förmågor inom cyber- och krisberedskap
Vi pratar ofta om fyra kritiska förmågor inom cyberförsvar, och dessa är lika tillämpbara på vår krisberedskap i stort:
- Förberedelse/Beredskap
Grunden för all krishantering är att vara förberedd. Att ha rätt resurser på plats och att kunna agera snabbt när en kris uppstår.
- Preventiva Skydd
Förebyggande åtgärder minimerar potentiella skador innan en kris utvecklas.
- Säkerhetsövervakning med svarsförmåga
Att upptäcka och reagera på hot och risker i tid är avgörande för att skydda våra samhällsfunktioner.
- Återställningsförmåga (backup)
När krisen är över måste vi kunna återställa våra system och resurser så snart som möjligt.
Vad är en kris?
En kris definieras som en händelse som hotar grundläggande funktioner i samhället, som till exempel elförsörjning, hälsa eller frihet. Krisen uppstår ofta oväntat och påverkar både individer och samhället som helhet på ett negativt sätt. Därför är det av yttersta vikt att vi alla är beredda, både fysiskt och digitalt, för att kunna hantera det okända och det oväntade.
Se Älvdalens kommuns film om beredskap
En kommun som verkligen tagit denna fråga till hjärtat är Älvdalens kommun, som nyligen producerat en fantastisk film om beredskap. Filmen påminner oss om att det ytterst är vi medborgare som är grunden för vår gemensamma säkerhet och försvar. Oavsett om det gäller krig, cyberattacker eller naturkatastrofer, är vår förmåga att samarbeta och vara förberedda nyckeln till att överleva och återhämta oss från kriser. Se gärna Älvdalens kommuns inspirerande film om beredskap – klicka på bilden här intill.
Göran Walles
Cybersecurity CTO, NetNordic SverigeInnehållsförteckning
Innehållsämneskategori
Innehållstyp
Relaterat innehåll
Kontakta oss
Ring oss gärna direkt på vårt telefonnummer +46 8 555 068 00, skicka oss ett mail sales.se@netnordic.com, eller fyll i formuläret så återkommer vi till dig som snart som möjligt! Tack!