Contact by mail

Vi hjälper er att skapa en optimal nätverksinfrastruktur

Nätverket är det absolut viktigaste för att skapa en solid och fungerande IT-miljö för ert företag!

Nätverksinfrastruktur

NetNordic kan tillhandahålla hela er nätverksinfrastruktur, från enklare Ethernet-switchar till avancerade routrar och DWDM-system.

NetNordic kan hälpa till med både design, dokumentation och konfiguration av ert nätverk. Vi tillhandahåller även tjänster för granskning av nätets design och funktion, även kallad audit.

Nätverksinfrastruktur består generellt av: Core, Distribution, Access och BNG. Läs mer här nedan om vad vi kan göra för just ert företag.

Vi är experter på nätverksinfrastruktur!

Nettverksadministrasjon_web_2

Distributionsnätverk

Aggregerar access-enheter. Beroende på om routrar eller switchar används som access-enheter är distributionsnätet ett switchat L2-nät eller ett routat L3-nät med eller utan IP/MPLS. De switchade näten byggdes tidigare med Ethernet switchar med stackade VLAN (QinQ) men nya nät byggs med IP/MPLS-teknik. Upplänkarna från distributions-enhetena är ofta 10GE men nyare nät har ibland 100GE. Beroende på storleken på nätet kopplas distributionsnätet till ett core-nätet eller direkt till en BNG-lösning (L2-access).

Accessnätverk

I accessutrustningen termineras anslutningen från kunden. NetNordic erbjuder lösningar med både routrar och switchar för access. Det vanligaste är att en access-enhet med 24 portar används men det finns även chassi-baserade lösningar. Vanligast idag är att Gigabit Ethernet används ut mot kunden men även 10Gigabit Ethernet lösningar finns tillgängliga idag. Upplänken från access-enheten är ofta 10GE. Access-utrustningen ansluts till ett distributionsnät med GE eller 10GE länkar.

BNG

BNG är en router som sköter per-kund hanteringen, dvs ser till att kunden får rätt tjänst från rätt tjänsteleverantör. För att säkerställa att maximal tillgängligt för denna kritiska funktion används ofta två BNG-enheter som är synkroniserade med varandra. Moderna BNG klarar av att terminera MPLS förbindelser direkt och man slipper det ofta stökiga steget att först terminera MPLS i en separat router för att lämna över stackade VLAN (QinQ) vilket ger en enklare design och bättre redundans.

Corenätverk

Corenätet eller Backbone kopplar ihop distributions-noderna med BNG-noderna eller noderna som ansluter till tjänsteleverantörerna. Länkarna i core nätet är oftast multipla 10GE eller 100GE. Som transportteknik används IP/MPLS. Beroende på avstånd mellan core-noderna och tillgång på fiber används ibland optiska våglängds-system (DWDM).

Strategiska partners

Arista Networks logo Juniper Networks logo Extreme Networks logo