Mjukvarudefinerad lagring, vad innebär det?

Mjukvara som löser era lagringsbehov

 

Smarta lagringslösningar ska kunna skräddarsys för just dina behov. Oavsett om ni kräver höga IOPS, brett protokollstöd eller väldigt låg kostnad per gigabyte. Med smart mjukvara görs lösningarna flexibla.

Traditionella lagringssystem är bunden till tillverkarnas hårdvaror, vilket har visat sig kostsamt och inte är flexibilitet. Mjukvarudefinierad lagring kan istället installeras på standardhårdvara, vilket innebär att du är fri att välja vilken hårdvara som bäst passar ditt behov.

Netnordic är partner med ett antal selektivt utvalda tillverkare inom området. Utifrån dina förväntningar och krav hjälper vi er att välja den lämpligaste plattformen.

Med mjukvarudefinierad lagring så kan du enkelt flytta licenser till ny hårdvara.

Användningsområden när det gäller lagring

Det finns många olika användningsområden när det gäller lagring, det kan vara prestandakrävande miljöer av VMs, databaser eller kritiska applikationer. Exempel på andra tillämpningar är stora mediearkiv med video och ljud med omfattande prestandakrav. Utöver det så behövs ofta fillagring i form av NAS, arkivlagring och lagring för backup.

 

Vad är skillnaden mellan Scale-Up & Scale-Out?

Scale-up är ett system som har en eller två kontrollenheter vilka hanterar gemensam lagring som ansluts med disklådor (JBOD). Scale-up system ger oftast en given prestanda beroende på dessa kontrollenheter och anslutna diskenheter. Systemet kan utökas med ytterligare JBODs för att öka lagringskapacitet och prestanda. Dessa system kan byggas ut med upp till häraden tre till fyra petabyte rå lagringskapacitet.

Scale-out är ett system som bildar ett kluster från tre eller fyra noder med integrerad lagring. Ju fler noder desto mer prestanda, kapacitet och redundans. Systemet kan byggas ut till hundratals noder och kan hantera hundratals petabyte av data. I motsats till den traditionella scale-up arkitekturen så möjliggör scale-out med mjukvarudefinierad lagring praktiskt obegränsad kapacitet och storlek efter behov.

 

Vad är fördelen med mjukvarudefinierad lagring?

Till skillnad från traditionella SAN/NAS lagringssystem så har man här separerat logiken och intelligensen (mjukvara) från hårdvarulagret med diskar och SSDs. Med dom traditionella lösningarna så försvinner allt vid en HW-refresh. Mjukvarudefinierad lagring tillåter dig flytta licenserna till ny hårdvara när det är  dags. Förutom det så utvecklas mjukvaran kontinuerligt så att man får mer funktion och prestanda över tiden.

Kontakta mig

Boka in rådgivning med våra experter!

 

Vi berättar gärna mer om hur vi kan kan hjälpa just ditt företag med smarta datacenter!

Ring oss på  08 55 50 68 00, eller fyll i formuläret nedan, så hör en av våra företagsexperter av sig.

Våra partners på smarta datacenter

NetNordic är mycket stolta över att vara en nordisk oberoende systemintegratör och väljer därför alltid den lösning som är allra bäst för våra kunder, oberoende av leverantör. NetNordic har goda partnerskap tillsammans med flertalet marknadsledande tillverkare inom IT, vilket gör att våra kunder alltid får hjälp av individer med mycket god erfarenhet och djup kompetens.